Hitta en pulkabacke:

 Foto: Kovshenya / Pixabay.com Foto: Kovshenya / Pixabay.com

Viktigt med säkerhet i pulkabacken

Kälkåkning har varit en vinterritual i generationer. Där det finns snö och backar hittar du folk som åker pulka i snön. Det gjorde nog dina morföräldrar, dina föräldrar och en dag kommer dina barn också att göra det. Akebakker.no - : 02. september 2018, kl. 23:15

Varför? För det är timmar av roligt och kräver inga speciella färdigheter eller utrustning förutom en släde och en hjälm.

Men det er viktig å huske på at man også kan skade seg i en akebakke hvis man ikke tar noen forhåndsregler. Her får du noen tips.

Varför är säkerhet viktigt?

Även om pulka kan verka som ofarligt roligt, skadas många varje år. En av de vanligaste skadorna är huvudskador.

Val av pulkabacke

När snön börjar falla fylls backar och backar snabbt upp och blir till frestande kälkbackar. Men alla platser är inte säkra att åka släde på.

- Välj en backe efter din och dina barns kunskap, erfarenhet och ålder. Kontrollera att backen du åker i inte är för brant och att det finns gott om plats att sakta ner och stanna på botten.

- Undvik pulkaåkning i backar som stannar vid eller ligger nära vägar eller parkeringsplatser.

- Undvik även backar som har träd, staket eller dammar (vatten) i botten som du hamna i.

- Kontrollera att marken har fri väg och inte har stenar, trädstubbar, okända hopp och andra hinder som du kan krocka med.

- Hårdpolerade och isiga pulkabackar ger högre hastigheter. De gör det också mycket värre att landa på om du ramlar av släden.

- Åk i dagsljus, eller i väl upplysta backar. Att åka pulka i mörker kan vara farligt när man inte har bra sikt.

Gjør deg kjent med bakken før du aker! Foto: Pixabay.com

Anpassa dina kläder efter vädret

Eftersom pulkaåkning till stor del innebär att vistas i områden med snö är det såklart stor risk att du och dina vänner fryser. Dåliga kläder kan leda till köldskador om man inte är försiktig. Bär varma och torra kläder, och det är extra viktigt att hålla fötter och händer torra. Dom blir snabbt kalla.

Bär vettiga vinterkläder. Mössor, vantar eller vantar, vinterbyxor och jacka, vattentäta stövlar. Det är också bra att ta med ombyte ifall en del av kläderna blir blöta. Om möjligt, tänd en eld nära marken som kan användas för att torka handskar och andra kläder.

Undvik att bära halsdukar och andra kläder som kan hänga upp när du åker pulka. Detta är farligt och kan leda till kvävning eller huvud- och nackskador.

Använd helst en hjälm avsedd för vintersport. Dessa är varma och har bra stoppning. Om du inte har en sådan hjälm går det även bra att använda en cykelhjälm eller annan som sitter bra på huvudet. Det viktiga är att den har vaddering som kan absorbera stötar om du slår i huvudet.

Det er som regel kaldt i en akebakke, så kle deg godt! Foto: Pixabay.com

Val av kälke

Det finns många typer av slädar att välja mellan. De mest avancerade modellerna har både ratt och bromsar. Även här ska erfarenhet och kunskapsnivå bedömas. Puckelbrädor och liknande är roliga och kan ta mycket fart, men kan vara svåra att kontrollera. Det rekommenderas inte att använda kartonger eller soppåsar som slädebrädor. Dessa är svåra att kontrollera och kan leda till skador. En bra pulka kan vara värd de extra kronorna då de är lättare att manövrera.

Noen akebrett kan være vanskelig å kontrollere i bakken... Foto: Pixabay.com

Andra säkerhetstips

Små barn i pulkabacken ska alltid ha en vuxen i närheten som kan följa med och se till att de inte utsätter sig för farliga situationer.

Titta alltid åt det håll du åker pulka. Att gå baklänges tar bort kontrollen och kan få dig att krocka med andra i pulkabacken.

Stå inte på släden som går nerför backen. Det är lätt att tappa balansen och skada sig.

Gå längs sidan av pulkabacken. Om du måste avsluta släden innan du når slutet av backen, försök att ta dig ut till en av sidorna så snabbt som möjligt. Detta för att förhindra att andra slår dig med sina brädor. Detta kan orsaka skador på både dig och andra i backen.

Skicka aldrig en släde ensam nerför backen. Håll i tråden/handtaget eller bär ner den om du inte ska sitta på den.

Använd din röst! Något är på väg att gå fel. Att du är på väg att träffa någon eller något annat händer så ROPA! Ibland uppstår situationer där man inte kan stoppa brädan och då måste man skrika så att de framför hinner reagera.

Där har du några tips för en säkrare dag i pulkabacken och jag hoppas att några av dessa tips kan vara till hjälp. För kom ihåg, pulka ska vara en rolig aktivitet som du gör med vänner och familj!

Något vi inte har nämnt? Skriv en kommentar!

(Artikeln har översatts med Google Translate. Kontakta oss gärna för att rätta grammatiken)

Ansvarsfraskrivelse / Disclaimer

Akebakker.no kan ikke garantere at all informasjon om akebakkene er 100% korrekt til enhver tid. For kommersielle akebakker oppfordrer vi til å sjekke ytterligere informasjon på den enkeltes nettside. For andre akebakker så er vi avhengig av publikum for å holde informasjonen oppdatert. Oppdager du feil/mangler så ta kontakt med oss! Akebakker.no tar ikke ansvar for eventuelle skader ved aking i bakkene vi informerer om. Aking skjer på eget ansvar, og husk å ta forhåndsregler ved å bruke hjelm og annet sikkerhetsutstyr.